Wargi łosia, wiewiórki, popie jaja i złoto, to tylko niektóre z przysmaków, jakie kilkaset lat temu gościły na polskich stołach. Temat tego co jadano w dawnych wiekach omawiany będzie na kolejnym spotkaniu w ramach Żuławskiej Kafejki Historycznej. Tym razem gościem będzie historyczka i antropolożka kultury dr Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką z Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa w Muzeum Okręgowym w Toruniu, rozmowę jak zwykle poprowadzi Łukasz Kępski.
"Stoliczku nakryj się, czyli krótka historia wyżywienia" to kolejny temat spotkania Żuławskiej Kafejki Historycznej.
-
-Najbliższa odsłona pt. "Stoliczku nakryj się, czyli krótka historia wyżywienia" odbędzie się 29 marca na kanale Facebook Żuławskiego Parku Historycznego, premiera o godz. 18.00. Poza tematami stricte związanymi z historią wyżywienia z naszym gościem porozmawiamy również o przywracaniu dawnych potraw do życia i związkach kulinarnych Torunia i Nowego Dworu Gdańskiego- zaprasza Łukasz Kępski.
Link do wydarzenia https://www.facebook.com/events/468291074517683/
Gościem będzie dr Aleksandra Kleśta-Nawrocka, historyczka i etnolożka/antropolożka kulturowa. Na co dzień pracuje w Dziale Historii Toruńskiego Piernikarstwa w Muzeum Okręgowym w Toruniu. Jako badacz i naukowiec interesuje się historią i antropologią jedzenia. Autorka wielu tekstów naukowych i popularnonaukowych o kuchni historycznej i regionalnej, m.in. "Kucharz doskonały. Historyczno-kulturowy fenomen kuchni staropolskiej", "Wielka Księga Wołowiny" (współautorka), "Półgęski, czernina i karp w piernikach" czy "Z serca fabryki 1939-1945. Historia Fabryki Cukierniczej „Kopernik” w źródłach".
Jest również ekspertką i konsultantką w zakresie dziedzictwa kulinarnego. Przez wiele lat współpracowała przy organizacji Festiwalu Smaku w Grucznie, organizowała warsztaty kulinarne i turnieje kulinarne dal uczniów szkół gastronomicznych i kół gospodyń wiejskich oparte na tradycjach kulinarnych regionów. Autorka projektów historyczno-kulinarnych organizowanych w Muzeum Toruńskiego Piernika, między innymi Piernikowego Laboratorium. Po pracy pisze bloga http://www.prowincjaodkuchni.pl/