Ser Werderkäse zdobył Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki", którego celem było m.in. przybliżenie kulinarnych tradycji województwa pomorskiego oraz poszukiwanie takich potraw, które mogłyby zostać wpisane na listę produktów tradycyjnych. Jeden z produktów żuławskich został doceniony i otrzymał nagrodę!
- Z XIII. Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego wracamy z nagrodą! Ser Werderkäse zdobył Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego! W konkursie „Pomorskie Smaki” organizowanego pod patronatem Mieczysław Struk, zajął I miejsce w konkurencji "produkt pochodzenia zwierzęcego" - takim sukcesem pochwalili się twórcy wyrobu, na profilu społecznościowym gospody Mały Holender. - Dla nas i Mleczarni Skarszewy, gdzie produkowany jest Werderkäse to ogromny sukces. Jesteśmy bardzo szczęśliwi i dziękujemy za takie uznanie - dodali.
Cieszymy się, że nasze regionalne produkty promują Żuławy.
Podczas niedzielnego święta odwiedzający mogli posmakować regionalnych przysmaków. Nie zabrakło syropów z mniszka lekarskiego lub z pędów sosny, soku z kwiatu czarnego bzu, a także wielu rodzajów miodu z pomorskich barci. Można było spróbować również ryb w różnych odsłonach oraz konfitur.