Pokaz mistrza świata w carvingu, 65 potraw przygotowanych przez mieszkańców do konkursu, wyjątkowy tort Danuty Hojarskiej, występ zespołu Fale, degustacje i poczęstunek. Tak wyglądał piątkowy wieczór w Gminnym Ośrodku Kultury w Stegnie podczas XIV konkursu specjałów karnawałowych.
Po raz 14 mieszkańcy nadmorskiej gminy chwalili się swoimi daniami, wypiekami i nalewkami. 65 potraw wzięło udział w konkursie. Wyłoniono zwycięzców w trzech kategoriach: potrawa, ciasto i alkohole.
Mistrz świata w carvingu Grzegorz Gniech w specjalnym pokazie zdradzał tajniki wykonywania rzeźb w owocach. Na oczach zgromadzonej publiczności w 4 minuty wykonał piękną rzeźbę w arbuzie. Danuta Hojarska wykonała słodkości i wyjątkowy tort. Poczęstunek przygotowały panie ze stowarzyszenia "Kulturalni" oraz Stowarzyszenie Tujsk sobie i sąsiadom.
Wieczór uświetnił występ zespołu Fale.